Τελευταία ανανέωση: 8/11/2019


ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΙΣ 15:40 ΜΕ ΑΚΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΠΟΛΙΣ 99,4




*** ΟΙ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΕΟ SITE METEO-THESSALIA.GR ***

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί έχουμε παρατεταμένη ξηρασία;

Παρατεταμένη ξηρασία βιώνουμε τις τελευταίες αρκετές ημέρες στην χώρα μας αλλά σχεδόν και σε ολόκληρη την Γηραιά ήπειρο με αίθριο καιρό και ανομβρία ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα.
Χαρακτηριστική είναι και η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα μας φτάνοντας και ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές και τα 1040 hpa πράγμα σπάνιο για την περίοδο που διανύουμε,με τάση μάλιστα τις επόμενες ημέρες να έχουμε επανάληψη των υψηλών αυτών πιέσεων ίσως και ακόμα υψηλότερων με ''σπάσιμο'' πολλών ρεκόρ!


 Αιτία όλων των παραπάνω είναι ο ισχυρός Αντικυκλώνας που έχει εγκατασταθεί σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη και δεν επιτρέπει στα βαρομετρικά χάμηλα απο τον Ατλαντικό να εισέλθουν στην Μεσόγειο και κατ'επέκταση προς την χώρα μας.




 Στον παραπάνω χάρτη βλέπουμε με το σύμβολο Υ τις υψηλές πιέσεις που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (που μπλοκάρουν τα χαμηλά απο τον Ατλαντικό) αλλά και της χώρας μας,και με Χ τα βαρομετρικά χαμηλά που απασχολούν κυρίως την Τουρκία,Κύπρο και την Μέση Ανατολή.Απο την συγκεκριμένη κατάσταση μόνο τα πολύ ανατολικά τμήματα της χώρας μας (νησιά ανατολικού Αιγαίου και ανατολική ηπειρωτική χώρα),επηρεάζονται με πολύ ασθενείς βροχές-χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις πάνω απο τα 300 μέτρα περίπου.Αντίθετα το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας έχει ηλιο με δόντια!
Το μόνο που μας προσφέρει η όλη κατάσταση είναι το κρύο που έρχεται στη χώρα μας απο την βορειανατολική Ευρώπη διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας,το λεγόμενο ξερόκρυο που φαίνεται να διατηρείται για πολλές ακόμα ημέρες και μας αναγκάζει να ανάβουμε τζάμπα θέρμανση!


Δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι το επόμενο διάστημα και θα πορευθούμε με τα παραπάνω για αρκετές ημέρες με ξερόκρυο και τα λίγα φαινόμενα στις περιοχές που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Πιθανή αλλαγή με κάποιο βαρομετρικό χαμηλό απο τα δυτικά με βροχές και χιόνια απο τις 20 του μηνός και μετά αλλά αυτό στην προκειμένη φάση δεν έχει πάνω απο 20- 30% πιθανότητα επαλήθευσης.
Φαίνεται οτι θα έχουμε κατεβασιές κρύου,το άν όμως αυτές συνδιαστούν με κάποιο βαρομετρικό χαμηλό για να χιονίσει δεν το γνωρίζει κανείς παρα μόνο όποιος ασχολείται με την μαντική!

ΠΡΟΣΟΧΗ:ΜΗΝ ακουτε για τις χιονοπτώσεις που έρχονται τις επόμενες ημέρες απο διάφορα τρομολαγνικά site,που μόνο σκοπό έχουν τα κλίκς και το κέρδος και όχι την ενημέρωσή σας!
Ενημερωθείτε απο έγκυρους ερασιτέχνες και επαγγελματίες μετεωρολόγους που μόνο τους όφελος είναι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σας αφιλοκερδώς!


Πηγή χάρτη:meteociel.gr/
 Επιμέλεια-Σύνταξη Ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:Αρχοντής Παναγιώτης Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος-Προγνώστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου