Τελευταία ανανέωση: 8/11/2019


ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΙΣ 15:40 ΜΕ ΑΚΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΠΟΛΙΣ 99,4




*** ΟΙ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΕΟ SITE METEO-THESSALIA.GR ***

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Ο καιρός της νέας εβδομάδας και η τάση για τα Χριστούγεννα

 Όπως σας είχα ενημερώσει απο την τελευταία μου δημοσίευση ψυχρή εισβολή θα έχουμε στη χώρα μας απο την Δευτέρα 18/12 που θα γίνει ιδιαίτερα αντιληπτή απο την Τρίτη 19/12 και έπειτα.
Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας τουλάχιστον 10 βαθμούς σε σχέση με τα σημερινά (σσ Κυριακή 17/12) δεδομένα,οι χιονοπτώσεις στα ορείνα αλλά και σε ημιπεδινές περιοχές στη βόρεια χώρα.

 Συγκεκριμένα κατα τη διάρκεια της Δευτέρας προβλέπεται συννεφιασμένος καιρός με βροχές αξιόλογες στο Ιόνιο,την δυτική Στερεά και την βορειοδυτική Πελοπόννησο,λίγες ασθενείς βροχές θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα,χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας χώρας πάνω απο τα 800μ,στην κεντρική Ελλάδα πάνω απο τα 1000μ και στα υπόλοιπα ορεινά πάνω απο τα 1.200-1.500μ υψόμετρο.Τη νύχτα της Δευτέρας πρός την Τρίτη τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη θα ενταθούν και οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν έως και τα 300μ υψόμετρο,ενώ δεν αποκλείεται σε πόλεις όπως Δράμα,Ξάνθη,Σέρρες,Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη το πρωί της Τρίτης να ξυπνήσουν στα λευκά!
Κατα την διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς την Τετάρτη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα στην Λήμνο και την Σαμοθράκη πάνω απο τα 300μ πρόσκαιρα ίσως και λίγο χαμηλότερα.
Την Πέμπτη απο το ύψος του Βόλου και νοτιότερα,η βόρεια Στερεά και η Εύβοια θα δεχθούν κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις πάνω απο τα 400 περίπου μέτρα και ασθενείς βροχές στα πεδινά,την ίδια ώρα που στην νότια χώρα και συγκεκριμένα στην νότια Πελοπόννησο,τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα λαμβάνει χώρα αξιόλογη κακοκαιρία με έντονες βροχές στα πεδινά και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου πάνω απο τα 1.200μ υψόμετρο.Κατα τη διάρκεια της Παρασκευής τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο απο την Χίο και νοτιότερα με ιδιαίτερη ένταση στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα,ενώ θα χιονίσει πολύ πυκνά στα ορεινά της Κρήτης πάνω απο τα 1.200μ περίπου.
 Επίσης επειδή πολλοί με ρωτάτε για την Αττική να αναφέρω πως δεν αναμένω κατί ιδιαίτερο όλη την εβδομάδα πέρα απο συννεφιά κατα διαστήματα,περισσότερη πιθανότητα για βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού (πάνω απο τα 1.000-1.200μ) δίνω απο την Τετάρτη το βράδυ και κυρίως την Πέμπτη.

Όλα αυτά με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία (σσ 17/12/2017 και ώρα 13:05)

 Η θερμοκρασία το μεσημέρι στη βόρεια χώρα (απο το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα),όλη την εβδομάδα δεν θα ξεπερνά τους 6-8 βαθμούς,στην υπόλοιπη χώρα τους 8-10 και στα νότια νησιωτικά τμήματα τους 12-15 βαθμούς κελσίου.Το βράδυ και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειώνεται παγετός που κυρίως στα βόρεια θα είναι ισχυρός.


                                                ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν νέα κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών την παραμονή των Χριστουγέννων που ίσως συνδιαστεί με υετό και δώσει χιονοπτώσεις σε πεδινά τμήματα απο την Θεσσαλία και βορειότερα για να βελτιωθεί γρήγορα ο καιρός ανήμερα τα Χριστούγεννα.
Άν δηλαδή επαληθευτεί το παραπάνω σενάριο που για την ώρα δίνω ενα 20-30% πιθανότητες να συμβεί,θα μιλάμε για κάτι express γιατί ο αντικυκλώνας απο την δυτική Ευρώπη θα κινηθεί ταχύτατα και θα επεκταθεί προς την χώρα μας.
 Ευελπιστώ να παραμείνουν τα στοιχεία και στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων και γιατί όχι να βελτιωθούν κι όλας και να ζήσουμε το παραμύθι που διαβάζαμε μικροί που ήθελε χιονισμένα Χριστούγεννα!!
ΜΗΝ ακούτε άγουρους ερασιτέχνες μετεωρολόγους που θα σας τάξουν χιόνια με το τσουβάλι έξω απο την πόρτα σας!
Για ότι νεότερο θα επανέλθω με νέα δημοσίευση.
Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας,για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση ξέρετε απο που ενημερώνεστε!!



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ-ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ-ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου