Τελευταία ανανέωση: 8/11/2019


ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΙΣ 15:40 ΜΕ ΑΚΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΠΟΛΙΣ 99,4




*** ΟΙ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΕΟ SITE METEO-THESSALIA.GR ***

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Λίγο πριν έρθει ο χιονιάς (Αριάδνη-Ιανουάριος 2017)

Στη χώρα μας είναι γνωστές οι παροιμίες για τους μήνες του έτους (ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει,Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης κ.α),τις οποίες και έδιναν οι παλιοί θέλοντας με αυτό το τρόπο - καθότι δεν υπήρχε η συνδρομή της Μετεωρολογίας - να σώσουν τις σοδειές τους αλλά και να επιβιώσουν απο τις αλλαγές του καιρού.

 Έτσι λοιπόν και με βάση τις λαικές παρατηρήσεις εκτός απο τους μήνες του έτους οι παλιοί παρατηρούσαν τα φυτά καθώς και τα ζώα.
Στα ζώα στα οποία και θα σταθώ γίνεται αναφορά παρακάτω.

 Πολλοί απο εμάς δεν πιστεύουμε οτι ένα φυτό-δέντρο μπορεί να μας δείξει αν θα έχουμε βαρύ χειμώνα ή καλοκαιρία.Όπως αντίστοιχα ενα ζώο πολλοί πιστεύουμε οτι δεν μπορεί να μας ενημερώσει για το άν έρχεται βροχή.
 Στην περίπτωσή μας όμως για την οποία και γίνεται αναφορά θα δούμε οτι τα ζώα μπορούν και μας στέλνουν το μήνυμα για την αλλαγή του καιρού λίγα μόλις 24ωρα πρίν!

 Συγκεκριμένα όπως θα δείτε και στην φωτογραφία που ακολουθεί απο την καιρική μου κάμερα στις 5/1/2017 ο ουρανός της Αγιάς γέμισε με Ψαρόνια,(γνωστά ώς γκαραβέλια ή χειμάδια).Τα συγκεκριμένα πουλιά πετούσαν για τουλάχιστον 3-4 ώρες πάνω απο την κωμόπολη και ήταν χιλιάδες,πράγμα που εγώ προσωπικά πρώτη φορά βλέπω σε τόσο μεγάλη ποσότητα!


          ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΑΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΩΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ (05/01/2017)


Μετά απο δύο ημέρες στις 7/1/2017 ήρθε η πρώτη ψυχρή εισβολή στη χώρα μας που έδωσε χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές στην Θεσσαλία και μέσα στην Αγιά με αποκορύφωμα στις 10/1/2017 που ήρθε η δεύτερη και πολύ ισχυρή πολική ψυχρή εισβολή που έδωσε μεγάλα ύψη χιονιού σε όλη τη Θεσσαλία και σε πολλες πεδινές περιοχές της χώρας με ολικό παγετό (θερμοκρασία το μεσημέρι κάτω απο τους 0 βαθμούς κελσίου).

                                     ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΧΙΟΝΙΑΣ ΑΡΙΑΔΝΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (11/01/2017)
                                     


  ΠΑΓΟΚΡΥΣΤΑΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟΥΣ -11 (13/01/2017)

 Όπως λέγεται λοιπόν απο την λαική παράδοση αν δείς ψαρόνια να πετούν χαμηλά και πολλά μαζί τότε να αναμένεις κρύο και χιόνι!
Είναι λοιπόν τυχαίο γεγονός το οτι μετά την κάθοδο χιλιάδων ψαρονιών είχαμε 2 συνεχόμενες ψυχρές εισβολές και μάλιστα η δεύτερη ιστορικη;
Είναι τελικά κάποιες λαικές παραδόσεις του τόπου μας σωστές ακόμα και στις μέρες μας που η κλιματική αλλαγή μας έχει χτυπήσει την πόρτα;
Η απάντηση είναι εκεί έξω και μας καλεί να την ανακαλύψουμε μόνοι μας!
Πώς;
Παρατηρώντας ανάλογα φαινόμενα,όπως έκανα και εγώ και σίγουρα θα πάρετε την απάντηση!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: Αρχοντής Παναγιώτης, Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος-Προγνώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου