Τελευταία ανανέωση: 8/11/2019


ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΙΣ 15:40 ΜΕ ΑΚΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΠΟΛΙΣ 99,4




*** ΟΙ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΕΟ SITE METEO-THESSALIA.GR ***

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Πως επηρέασε ο χιονιάς την Θεσσαλία (χάρτες)

Τα χιόνια παραμένουν σε πολλές πεδινές περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου και εμείς με την βοήθεια του δορυφόρου θα αναλύσουμε ποιές περιοχές της Θεσσαλίας επηρεάστηκαν περισσότερο,ποιές λιγότερο και γιατί.
Στον σημερινό χάρτη της Ελλάδας (8/1/19) απο τον δορυφόρο της NASA παρατηρούμε τον χιονισμένο ηπειρωτικό κορμό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.



Συγκεκριμένα στην Θεσσαλία παρατηρούμε οτι το περισσότερο χιόνι έχει πέσει στην νοτιοδυτική πλευρά της και συγκεκριμένα στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα αλλά βλέπουμε οτι η πόλη της Λάρισας έχει διχοτομηθεί στη μέση με την μεγαλύτερη χιονόστρωση να σημειώνεται στα δυτικά τμήματα της πόλης.

Γιατί όμως έγινε αυτό;
Σ΄αυτό το ερώτημα ευθύς αμέσως θα σας απαντήσω.
 Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας στα 700hpa οι άνεμοι που μεταφέρουν την απαιτούμενη υγρασία για να χιονίσει ή να βρέξει αντίστοιχα ήταν νοτιοδυτικοί σε όλη τη Θεσσαλία παρότι τα προγνωστικά μοντέλα έδειχναν οτι θα είχαμε νοτιοανατολικούς ανέμους.
 Οι νοτιοδυτικοί αυτοί άνεμοι όση υγρασία μπορούσαν να μεταφέρουν απο το Ιόνιο μόλις περνούσαν τον ορεινό όγκο της Πίνδου την εναπόθεταν με την μορφή χιονιού σε περιοχές του νομού Καρδίτσας,Φαρσάλων και στα δυτικότερα τμήματα του νομού Λάρισας.
 Σταδιακά αυτοί οι άνεμοι μετέφεραν και στην υπόλοιπη Θεσσαλία αυτή την υγρασία αλλά επειδή ήδη το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας είχε πέσει με τη μορφή χιονιού στα τμήματα που προανέφερα περνόντας την κεντρική Θεσσαλία άφηνε απλά ασθενείς χιονοπτώσεις με λίγες εξάρσεις (οι οποίες εξάρσεις κατάφεραν και έδωσαν 8-10 πόντους χιονιού σε Λάρισα και Αγιά).
Φυσικά αν είχαμε οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο θα μιλούσαμε για πολλά εκατοστά χιονιού σε όλη τη Θεσσαλία απ'άκρη σ'άκρη.(ΧΑΡΤΗΣ NASA 1 με τα μπλέ βέλη βλέπετε την κίνηση της υγρασίας και των νεφών και σε μπλέ κύκλο η εναπόθεση με τη μορφή χιονιού).

 Οι άνεμοι αυτοί λοιπόν περνόντας στο Αιγαίο γινόταν νότιοι και τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου νοτιοανατολικοί και σταδιακά ανατολικοί,ήδη όμως είχε φύγει η απαιτούμενη υγρασία-καθώς η αποκομμένη λίμνη έφευγε ανατολικότερα-για να μπορέσει να εισχωρήσει στο εσωτερικό της πεδιάδας και να δώσει χιονοπτώσεις αξιόλογες.Τα παράλια της Λάρισας και συγκεκριμένα η Βελίκα καθώς και η Κουτσουπιά δέχθηκαν αξιόλογα ποσά χιονιού καθώς επειδή γύρισε γρήγορα ανατολικός ο άνεμος στα 700hpa μεταφέρθηκε υγρασία απο το Αιγαίο και σημειώθηκαν σημαντικές χιονοπτώσεις-χιονοστρώσεις,πράγμα που μαρτυρούν και οι φωτογραφίες αναγνωστών που δημοσίευσα τις προηγούμενες ημέρες





 Τέλος η Θεσσαλονίκη καθώς και τμήματα της Χαλκιδικής δέχθηκε μεγάλα ύψη χιονιού καθώς εδώ στα ανώτερα στρώματα επικρατούσε νότιο νοτιοανατολικό ρεύμα και όλες οι νεφώσεις αλλά και οι καταιγίδες που δημιουργούνταν μέσα στο Αιγαίο και συγκεκριμένα βόρεια των Σποράδων ειχάν κίνηση ακριβώς προς Χαλκιδική και μετά Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα τις πολλές και συνεχόμενες χιονοπτώσεις κατα περιόδους έντονες (ΧΑΡΤΗΣ NASA 2 με τα μπλέ βέλη βλέπετε την κίνηση της υγρασίας και των νεφών και σε μπλέ κύκλο η εναπόθεση με τη μορφή χιονιού).



Ο καιρός όπως λέω πάντα έχει τον τελευταίο λόγο,πέρα απο κάθε μετεωρολόγο επαγγελματία ή ερασιτέχνη,πέρα απο κάθε προγνωστικό μοντέλο,γι'αυτό και στο nowcast (την στιγμή εξέλιξης της κακοκαιρίας) έχουμε πολλές αλλαγές όπως αυτή που σας ανέλυσα πιο πάνω.

 Για να έχετε τον καιρό με το μέρος σας ξέρετε απο που ενημερώνεστε!
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση απο το πρώτο καιρικό blog της Θεσσαλίας meteoagia.blogspot.gr!!
  Για σωστή ενημέρωση fb page:ΚΑΝΕΤΕ LIKE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου